Pichet la sediul din Toronto al Gabriel Resources – comunicat

Vrem sa ne pastram demnitatea si tara intreaga si curata pentru generatiile viitoare. Inca mai avem idealuri.

Ieri, 23 septembrie, la sediul Gabriel Resources din Toronto a avut loc un pichet impotriva proiectului minier pe care compania candiana vrea sa il inceapa la Rosia Montana. Pichetul s-a desfasurat intre orele 12:00-13:00, la intrarea in cladirea de birouri Canada Trust Building, unde compania canadiana isi are sediul.

Actiunea a avut scop informativ: participantii au afisat bannere cu mesajele “Save Rosia Montana!” sau “No cyanide mining!” si au impartit trecatorilor pliante, oferind explicatii celor interesati sa afle mai multe despre proiect si despre consecintele lui. Ei au atras atentia atat asupra efectelor dezastruoase pe care mineritul prin cianuri le poate avea asupra mediului, cat si asupra distrugerii patrimoniului istoric si cultural al Rosiei Montane care ar surveni odata cu demararea proiectului.

La pichet au participat atat cetateni canadieni de etnie romana, cat si de alte etnii. In ciuda diferentelor culturale, viziunea celor prezenti in ceea ce priveste viitorul Rosiei Montane a fost similara:

Vrem sa ne pastram tara sanatoasa, intacta si a noastra. Bogatiile Romaniei ar trebui sa ramana acasa. Trebuie sa aratam respect pentru pamantul nostru.” (Roxana Ciuculescu, 31, Project Manager)

Este foarte important sa protejam monumente istorice precum galeriile romane de la Rosia Montana, datorita mostenirii istorice pe care o aduc.” (Mario Garingo, 21, Student)

Vrem sa ne pastram demnitatea si tara intreaga si curata pentru generatiile viitoare. Inca mai avem idealuri.” (Daniel Amza, 35, Consultant)

Frumuseţea naturală şi semnificaţia istorică a Roşiei Montane sunt îndeajuns pentru a justifica protejarea acestei comunităţi remarcabile, dar realitatea relocărilor forţate şi distrugerea căminelor şi a fermelor este inacceptabilă şi în afară vreunei dezbateri.” (Brad Daniels, 48, General Manager)

Trebuie sa protejam Rosia Montana, asa incat copiii nostri sa poata intelege de unde li se trag radacinile.” (Laura Muntean, 21, Studenta)

Perioada aleasa pentru eveniment nu a fost intamplatoare, pichetul din Toronto fiind urmat astazi, 24 septembrie, de un protest organizat in fata Ministerului Culturii din Bucuresti de catre asociatiile Alburnus Maior, Re.Generation si Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu. Motivul protestului a fost intalnirea Comisiei Nationale de Arheologie, membrii acesteia urmand sa voteze din nou asupra descarcarii arheologice a Masivului Carnic, desi procedura a fost declarata ilegala in mod definitiv si irevocabil de catre Curtea de Apel Brasov, in 2007.

Vezi Pichet la sediul canadienilor din Toronto – foto

Reclame
Acest articol a fost publicat în Domenii - Gold Corporation, Domenii - Iniţiative cetăţeneşti, Domenii - Opoziţia, Tipuri - Acţiuni şi proteste, Tipuri - Declaraţii şi opinii, Tipuri - Salvaţi Roşia Montană, Tipuri - Ştiri și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Pichet la sediul din Toronto al Gabriel Resources – comunicat

  1. Pingback: La Ministerul Mediului se laszlo beznă de nu se vede Roșia « Revista Kamikaze

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s