Alertă de poluare cu steril în Maramureş

O companie australiană le-a promis maramureşenilor în anii ’90 o exploatare model cu poluare zero. A rezultat cel mai mare dezastru ecologic din istoria Europei Centrale. Principala preocupare a companiei în zilele imediat următoare catastrofei, când nu fuseseră calculate consecinţele, a fost să convingă publicul că ecologiştii de fapt exagerează, iar presa filmează peşti ce nu puteau fi omorâţi de cianură. Asta în timp ce valul toxic se îndrepta spre Delta Dunării. Şi asta până ca toată conducerea să zboare în ţările calde.

Câţi oameni din compania australiană au fost condamnaţi? Niciunul! Câţi au plătit? Niciunul! La fel ca la dezastrul de la Kolontarcetăţenii plătesc porcăriile unor străini ce au dispărut demult cu bănişorii. Nu că Parlamentul European nu ar fi avertizat asupra acestui lucru, când a votat interzicerea utilizării cianurii în minerit.

De ce aceste informaţii tocmai acum? Pentru că efectele de pe teren se resimt în aceste zile. La 11 ani de când exploatarea model cu poluare zero ne-a otrăvit vieţile la propriu şi la figurat, praful de pe haldele de steril încă se ridică şi formează nori toxici.

Şi tocmai s-a mai dat o alarmă de poluare cu steril. Nimic grav, că nu se întâmplă decât în regiunea Recea-Lăpuşel de unde oraşul Baia Mare se aprovizionează cu legume.

Poate vă întrebaţi câte tone de steril ar rezulta din exploatarea Gold Corporation de la Roşia Montană? Aşezaţi-vă pe scaun… 200.000.000 de tone de steril. Însă nu vă faceţi griji, planul Gold Corporation este unul model, cu poluare zero. Şi multe-multe prezentări frumoase.

Bine aţi venit în Sahara din Abrud, lângă Roşia Montană

Fotografie de Lorin Niculae

Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Alertă de poluare cu steril în Maramureş

  1. daniel zice:

    Sunt totusi 11 ani de la accidentul de la Baia Mare. Chiar credezi ca nu s-au mai facut progreze tehnologice?

  2. Uita-te inca o data la fotografia din Sahara pentru a vedea cate progrese s-au facut.

  3. Radu zice:

    @daniel
    Cred ca ai dreptate. Eu am auzit ca tehnologia avioanelor de companie a facut mari progrese. Ele zboara acum mult mai repede cu sefii companiei din tara in care tocmai a avut loc un dezastru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s