Unitatea patrimoniului cultural şi natural de la Roşia Montană

Am realizat un prim studiu în anul 2000, pentru identificarea valorilor de patrimoniu din teritoriul comunei şi stabilirea limitei centrului istoric, nedelimitat anterior în Lista Monumentelor Istorice. După care a urmat o propunere de plan urbanistic zonal pentru centrul istoric, propunere care, din păcate, a rămas doar pe hârtie.

Bisericile Ortodoxă şi Greco-Catolică de pe Valea Cornei din secolele XVIII-XIX – Conform planului Gold Corporation, satul Corna şi Valea Cornei ar fi distruse pentru a face loc haldelor de steril şi lacului cu cianură. Acesta ar fi despărţit de oraşul Abrud printr-un baraj cu înălţimea de aproximativ 200 de metri.

Beneficiarul acestor documentaţii era Consiliul Local. Nu îmi pot explica blocarea acelui PUZ pentru centrul istoric decît în relaţie cu interesele companiei miniere Gold Corporation (RMGC), deoarece propunerile din acest document vizau instituirea unei zone de protecţie care asigura conservarea fundalului natural şi cultural al centrului istoric, reprezentat de masivele muntoase care-l înconjoară.

Localitatea întreagă există pentru că în acei munţi există aur exploatat continuu de două mii de ani. Nu se poate detaşa o parte din localitate – în acest caz, centrul istoric – de fundalul său în acelaşi timp natural şi cultural. Prevederea care presupunea conservarea versantelor muntoase din jurul centrului istoric nu a fost agreată de Consiliul Local, care promovează propunerea proiectului minier, proiect care implică exact contrariul, dispariţia munţilor despre care vorbim.

Interviu cu Ştefan Bâlici, vicepreşedinte al Asociaţiei Arhitectură, Restaurare, Arheologie

Fotografie de Lorin Niculae

Acest articol a fost publicat în Domenii - Asociaţii, organizaţii, Domenii - Gold Corporation, Domenii - Minerit, Domenii - Natură şi mediu, Domenii - Patrimoniu şi istorie, Tipuri - Declaraţii şi opinii, Tipuri - Foto și etichetat , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Unitatea patrimoniului cultural şi natural de la Roşia Montană

  1. Pingback: Geamăna, apocalipsa acum | Lupta pentru Roşia Montană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s