Primăria, prietenul distrugerilor ilegale Gold Corporation

Contrar declaraţiilor repetate – din partea companiei miniere, dar şi din partea direcţiei de patrimoniu – potrivit cărora la Roşia Montană patrimoniul este şi va fi protejat, pînă în momentul de faţă au fost demolate mai mult de 100 de clădiri doar în localitatea Roşia Montană. Li se adaugă chiar mai multe în satele Corna, Balmoşeşti, Ţarina, Gura Cornei, unde proiectul minier ar urma să se instaleze. Sînt cîteva locuri unde peisajul a devenit de nerecunoscut ca urmare a demolărilor masive.

Deşi demolările au fost autorizate de Primăria din Roşia Montană, multe dintre clădiri se găseau în zona de protecţie a cel puţin unui monument istoric, ceea ce impunea existenţa la dosarul de demolare a avizului Ministerului Culturii, or, după ştiinţa mea, aceste avize nu există. Ceea ce mi se pare cel mai grav în această imagine este posibilitatea ca oricine, la un moment dat, să cumpere o localitate – în acest caz istorică şi valoroasă pentru patrimoniul ei cultural excepţional – şi să o demoleze, pur şi simplu.

Afirmaţiile arhitectului Ştefan Bâlici sunt confirmate de 12 saci cu vestigii arheologice, care au fost găsiţi abandonaţi în Şcoala din Roşia Montană în august 2010.

În plus faţă de demolări, mă voi mai referi la încă un caz grav, al dispariţiilor aparent „naturale”. Multe case – chiar şi în zona centrului istoric, protejat de iure, dar nu şi de facto – au fost abandonate ani de zile, lipsite de orice lucrări de întreţinere şi de protecţie, uneori „ajutate” să se deterioreze mai repede, dezgolite de orice material sau element constructiv reutilizabil – ferestre, uşi, duşumele, ţiglă, tablă etc. – pînă cînd au devenit aproape-ruine.

În ultimul an, ca urmare a numeroaselor semnalări privind distrugerile mascate, compania minieră a intervenit cu măsuri minimale, de urgenţă, erijîndu-se în salvatoare a unui patrimoniu pentru a cărui ruinare e răspunzătoare şi pe care, oricum, încă nu l-a salvat. Trebuie să mai spun că nici în aceste cazuri, foarte numeroase, nu a existat nici o reacţie din partea statului.

Sursa text

Sursa foto

Acest articol a fost publicat în Domenii - Asociaţii, organizaţii, Domenii - Autorităţi, Domenii - Gold Corporation, Domenii - Patrimoniu şi istorie, Tipuri - Anchete şi dezvăluiri, Tipuri - Declaraţii şi opinii, Tipuri - Foto și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s