Ministerul Culturii a ajuns avocatul Goldului?

Nu sunt multe de spus. Fie Realitatea TV minte, fie Ministerul Culturii a ajuns avocatul Gold Corporation preluând retorica firmei, iar descărcarea arheologică pentru a distruge a ajuns să fie considerată conservarea patrimoniului. Fie amândouă… ministerul centrează, în timp ce Realitatea şutează cu minciunile în opinia publică.

________________________________________________________________

Ministerul Culturii – primul pas în conservarea siturilor arheologice de la Roşia Montană

Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Alba a emis, joi, certificatul de descărcare de sarcină arheologică pentru o parte din masivul Cârnic, acesta fiind primul pas în procesul de conservare şi valorificare a moştenirii arheologice şi arhitectonice de la Roşia Montană.

Potrivit Ministerului Culturii, certificatul de descărcare de sarcină arheologică a fost emis pe baza hotărârii Comisiei Naţionale de Arheologie din 12 iulie, privind aprobarea raportului de cercetare arheologică preventivă „Masivul Cârnic, Roşia Montană, România – proiectul minier Roşia Montană”.

Ministrul Culturii, Kelemen Hunor a iniţiat un plan de acţiune care să asigure conservarea celor mai importante situri arheologice şi monumente arhitectonice. Planul are ca obiectiv salvarea şi punerea în valoare a 80% dintre valorile arheologice şi arhitectonice din regiune, printre ele numărându-se: galeriile miniere cu semnificaţie istorică deosebită aflate în zona Piatra Corbului, galeriile din zona Cătălina-Monuleşti, care vor fi cercetate, restaurate şi deschise publicului, incinta funerară romană de la Tău Găuri, sistemul hidraulic roman din sectorul minier Păru-Carpeni, inclusiv galerii romane, medievale şi moderne, 41 de clădiri monument istoric din zona protejată, centrul istoric al localităţii revitalizat, peste 100 de km de galerii de mină care vor fi cercetate de arheologi pentru alte descoperiri.

Acest plan va fi realizat prin alocarea de către compania Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a 70 de milioane de dolari care vor fi cheltuiţi la Roşia Montană pentru lucrările de conservare şi punere în valoare a patrimoniului arheologic şi arhitectonic. De asemenea, planul cuprinde înfiinţarea unei comisii speciale – din care vor face parte experţi independenţi – care va monitoriza şi va avea puterea de a opri în orice moment exploatarea, în situaţia în care se vor face descoperiri importante„, spun reprezentanţii Ministerului Culturii.

Sursa

________________________________________________________________

Citeşte şi Şedinţa Comisiei Naţionale de Arheologie din Ministerul Culturii

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Domenii - Autorităţi, Domenii - Gold Corporation, Domenii - Patrimoniu şi istorie, Domenii - Presă şi social media, Tipuri - Decizii şi hotărâri, Tipuri - Declaraţii şi opinii, Tipuri - Ştiri și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Ministerul Culturii a ajuns avocatul Goldului?

  1. Agnosticu' zice:

    “Ori sa sa revizuiasca, primesc! dar sa nu se schimbe nimica; ori sa nu se revizuiasca, primesc ! dar atunci sa se schimbe pe ici pe colo, si anume in punctele…esentiale !”

  2. Pingback: Da, Ministerul Culturii a ajuns avocatul Goldului | Lupta pentru Roşia Montană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s