Plângerea nr 1942932/ 01.12.2011 contra Jandarmeriei Române

Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile. (Constituţia României)             Nu întotdeauna. (reprezentant al Jandarmeriei Române)

Câteva zeci de voluntari ai campaniei „Salvaţi Roşia Montană” au dorit să sărbătorească Ziua Naţională la parada militară de la Arcul de Triumf. Domnii de la Jandarmeria Română din Bucureşti au avut o altă părere. Deşi membrii partidelor defilau liniştiţi prin mulţime cu însemne politice, iar hoţii de buzunare au avut cea mai bună zi din an, acei domni jandarmi cărora le place să se îmbrace în civil au considerat că prioritatea e să urmărească şi să fugărească (la propriu, când era nevoie) voluntarii campaniei, ca nu cumva să afişeze mesaje legate de Roşia Montană. [vezi detalii şi video în articol]

Unul din domnii menţionaţi era puţin mai tensionat, iar la înghesuială i-a dat un bocanc unui voluntar întrucât pierd parada din cauza ta. Voluntarul i-a răspuns că unde nu-i cap, vai de picioare. În acelaşi timp, un voluntar al campaniei a fost târât pe jos din mulţime, legitimat şi percheziţionat. I s-au reţinut preventiv afişele cu mesaje ale campaniei pe care le ţinea în ghiozdan. Un alt voluntar a fost bruscat, legitimat şi ameninţat întrucât a afişat în tăcere un steag tricolor cu mesajul Salvaţi Roşia Montană la plecarea coloanei oficiale a preşedintelui Traian Băsescu. De precizat că – între coloana oficială şi voluntar – se interpuneau un gard de fier de un metru şi câteva zeci de jandarmi.

Există un proverb: după faptă, şi răsplată. Am depus Plângerea nr 1942932/ 01.12.2011 în care am reclamat abuzurile în serviciu ale angajaţilor detaşaţi la eveniment. Am fost informat că plângerea va ajunge la conducerea Jandarmeriei Române, iar apoi va fi judecată de Parchetul Militar. Pe curând, domnilor jandarmi bucureşteni!

Unul din incidentele de pe 1 decembrie 2011 din Bucureşti 

Acest articol a fost publicat în Fără categorie și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

17 răspunsuri la Plângerea nr 1942932/ 01.12.2011 contra Jandarmeriei Române

 1. victorgro zice:

  Astăzi, statul român, prin Instituția Jandarmeriei Române, și-a demonstrat din nou măsura îngrădirii libertăților cetățenești. La fața locului, domnii jandarmi erau foarte fermi pe poziție și nu ne-au lăsat să afișăm niciun mesaj.
  Totuși, în momentul în care au aflat că se va depune plângere pentru furt și abuz în serviciu împotriva dumnealor, deodată, au devenit foarte binevoitori și înțelegători cu noi și ne-au rugat FOARTE insistent („Transimteți-ii prietenului dvs. că va mai auzi de mine și că acest act se va înoarce împotriva d-lui. Lasă ca va vedea dumnealui!”) să retragem plângerea. Prea târziu însă: îngrădirea drepturilor și libertăților cetățenești fusese deja comisă.
  I-am avertizat ca încalcă articolul din Constituție la care se face mai sus referire și că, dacă nu ne vor lăsa să ne exprimăm opiniile, vom face plângere. Probabil au crezut ca glumim, sau ca e doar o amenințare la supărare.

  Ideea e următoare: la manifestație, erau fermi, puternici, cei mai tari, dar când au văzut că se va întocmi o plângere oficială împotriva abuzurilor pe care le-au comis, au întors placa și din jandarmii atotputernici și care nu doreau sub nicio formă să respecte Constituția, au devenit autorități binevoitoare și înțelegătoare… Orice, numai sa retragem plângerea.
  Vă dau un sfat domnilor jandarmi: data viitoare când doriți să nu se formuleze plângeri oficiale împotriva dvs., respectați Constituția, respectați-ne dreptul la liberă exprimare. Chiar dvs, jandarmii, ați afirmat că ne/am comportat foarte civilizat, conform legilor în vigoare. Vă rugăm să faceți, și dvs, la fel de acum înainte. Altfel, plângerile împotriva abuzurilor în serviciu comise de dvs. vor curge gârlă… De data asta ar cam trebui să ne credeți. Ați putut lesne observa că vom folosi toate mijloacele legale pentru a vă demonstra reaua credință!!!

  Și totuși… nu e penibil ca tu, jandarm, să te ții scai după niște oameni asupra cărora nu a fost formultă nicio acuzație?

 2. sopti zice:

  gagiul care nu te lasa sa treci este jandarmul care a coordonat operatiunea de la meetingul de la TVR. http://j.mp/rD6l2t

  • Poti preciza la minut si secunda despre cine e vorba in ambele filmari, te rog?

   • victorgro zice:

    De la minutul 1:14 pana la minutul 1:26 apare in stanga celui interogat (tipul cu fular alb) un jandarm cu tricolor la rever. Mai e un jandarm in spatele lui, tot cu tricolor la rever. La minutul 1:47 apare in dreapta imaginii (tot asa, cu tricolorul la rever, la gat, ma rog).
    De la minutul 3, e cel din stanga imaginii(tot cu tricolorul la gat) , care nu il lasa pe alt tip cu fular alb sa treaca de cei doi jandarmi. La minutul 3 :10 are prim – plan.
    In filmarea postata de sopti apare de la 0:44 la 0:47

  • cetateanul sictirit zice:

   Pe cit pariem ca se vor piti cu totii in spatele sistemului sau vor declara, in caz de identificare, ca „au executat ordinele”?:))

   • Mihai zice:

    „Cadrelor militare nu li se poate ordona si le este interzis sa execute acte contrare legii, obiceiurilor razboiului si conventiilor internationale la care Romania este parte” – Statutul cadrelor militare, legea 80 / 1995, art. 8, lit. b.
    Chiar dacă este folosită această scuză, nu este valabilă. Și nu a fost niciodată – de asta unii militari au fost judecați pentru faptele din timpul revoluției din 1989. Toți cei judecați au executat ordine, dar asta nu-i absolvă din punct de vedere legal.
    Totuși, chiar dacă legea stipulează clar acest lucru, mie mi se pare că cei la care se referă nu prea au habar el, și execută orbește ceea ce zice șefu’ (indiferent cine este acesta). Lecții de acest fel le-ar trebui servite mai des. Felicitări celor care au fost pe poziții, felicitări mai ales pentru calmul abordat și mult succes pe mai departe, în justiție, atât cât va fi ea. Demonstrați-le forțelor de ordine că trebuie să fie de partea legii, nu de partea celor care se țin din răsputeri de ciolan.

   • cetateanul sictirit zice:

    Cum se cheamă legea aia, 80? Mi se pare cunoscuta… a, da: e IQ-ul marii majoritati a jandarmilor pe care vreti sa-i lamuriti cu frumosul ce e aia democratie :))
    E cumva vreun secret faptul ca cei mai multi sunt „ciobani”, veniti la oras chiori de foame, care ar aresta(!?) si pe mamele lor daca asa le zice seful?

 3. Cu stima si pretuire, o dedicatie pentru jandarmii bucuresteni – http://www.youtube.com/watch?v=IlHSVHOvcQA

 4. Grigore, zice:

  Foarte urat, autoritatile trebuie respectate, cu totul de acord, dar cand devin opresive cu cetateni alesi… asa ca sincer aleator le acord sanctiunea celor ce fac de ras uniforma jandarmeriei romane!

 5. Pingback: Haituirea lui Emil Boc la Alba Iulia. Umilirea televiziunilor. Jurnal de ecoterorist (FOTO&VIDEO) « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET

 6. vlad zice:

  foarte elegant…

 7. Zamfir zice:

  În statul nostru „democrat”, eu am avut parte de o legitimare „nervoasă”, din partea unui jmeker cu uniformă şi salar de poliţist – plătite din impozitele mele de Cetăţean! -, ameninţat cu încătuşarea şi ducerea la post, pe motiv că, fiind alături de partea carosabilă a drumului „sunt o posibilă victimă”!
  La fel, la o rugăciune cu lumânări în mână, în curtea Patriarhiei, pentru Roşia Montană, am fost amendat pentru că jmekerului fără uniformă, care mi-a fluturat o legitimaţie, fără să-mi permită să citesc cine este!, i-am scos buletinul prea încet – gestul mi-a fost tratat ca „refuz de legitimare”! La câteva sute de metri mai încolo, în faţa Palatului de Justiţie, un flăcău îşi priza aurolacul fără să deranjeze pe jandarmi!
  Trebuie şi ei să-şi justifice, cumva, salariile nu tocmai foarte mici!

  • unu zice:

   Conform legii in vigoare legitimarea se face numai dupa ce vi s-au adus la cunostinta eventualele fapte prin care ati incalcat legea.NU EXISTA legitimare fara motiv si fara a comunica motiv.
   Daca refuzati legitimarea va pot INSOTI ( si nu incatusa, imbranci, urca in duba etc.) la o sectie de politie, unde cel mult va pot amenda daca ati comis fapta pentru care sunteti acuzat.
   Daca acea fapta nu este reala va puteti intoarce ( si aici se greseste in general) impotriva PERSOANEI (LOR) si nu a institutiei , formuland o plangere de abuz in serviciu.

   Si in cazul in care acele persoane nu vor fi gasite vinovate, plangerile raman in dosarele lor si in momentul in care doresc sa promoveze in grad, nu vor putea din cauza acestor „pete negre”.

 8. Mai multe din acestea puteţi servi aici: împotriva jurnaliştilor, a artiştilor, a oamenilor obişnuiţi care nu au avut absolut nici o vină! Doar că s-au aflat în raza lor de acţiune în momente de maximă tensiune! Ruşine lor, jandarmilor! Nişte scârbe împuţite!

 9. Robi Rob zice:

  la cat mai multe plangeri impotriva jandarmilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s