Problema patrimoniului cultural de la Roşia Montană

Roşia Montană este un sit minier aurifer cunoscut şi exploatat încă din antichitatea romană sau chiar preromană şi până în trecutul recent. Mineritul tradiţional la scară mică, familială sau de grup, s-a desfăşurat de-a lungul a circa două milenii, cu pecedente chiar mai îndepărtate şi a durat până la naţionalizarea comunistă din 1948, această istorie îndelungată făcând din Roşia Montană unul dintre cele mai longevive centre miniere cunoscute astăzi. Această anduranţă se traduce într-o inter-relaţionare sistematică şi profundă a cadrului natural şi a fenomenelor culturale – pornind din adâncurile munţilor până la suprafaţă, de la topografie la faună şi floră şi la comunităţile umane din zonă – care a generat unul dintre cele mai spectaculoase peisaje culturale ale României şi, posibil, ale Europei.

În contribuţia de faţă este prezentată o privire de ansamblu asupra patrimoniului cultural al sitului, bazată pe cercetări şi evaluări multidisciplinare consacrate sau emergente. Citeşte mai departe [articol în engleză]

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Domenii - Patrimoniu şi istorie, Tipuri - Studii şi analize și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s