Ultimii Oameni

August 2012: Satul Corna, Satul Bunta şi Satul Gura Cornei: aici trăiesc Ultimii Oameni. Sunt cornenii, din neamul celor ce rezistă cu încăpăţânare ofensivei cianurii. Dacă s-ar aplica planul canadienilor, Valea Cornei ar fi umplută cu reziduurile procesului de cianurare şi separată de oraşul Abrud printr-un baraj de 185 de metri. Cele trei sate – cu pământurile, casele, bisericile şi cimitirele oamenilor – ar ajunge pe fundul lacului de cianură. Dar acest lucru nu se va întâmpla cât timp Ultimii Oameni vor ţine steagul sus.

ComparaValea Cornei în prezent şi planul

Septembrie 2013: Valea Cornei – cu satele Corna, Bunta şi Gura Cornei (1) – a comunei Roşia Montană se află în plin proces de genocid urban. Este locul unde ar trebui să fie lacul de cianură. Nimeni nu îşi poate imagina ce simt cornenii care nu vor vinde niciodată când 100 de case din vatra strămoşească au fost distruse (2). Satul Bunta deja nu mai există, cele câteva clădiri rămase nu îţi dau de veste că acolo a fost o comunitate de sine stătătoare. Este incredibil să stai în centrul satului Corna, atestat la 1444 în zona din sudul Masivului Cârnic, cu harta de mai jos în mână şi să îţi imaginezi cum arăta înainte de venirea invadatorilor, pardon, investitorilor.

satul Corna - Rosia Montana - case distruse

Ce vedeţi roşu pe hartă sunt construcţii distruse în inima localităţii. Canadienii îşi permit să o facă pe faţă întrucât satele văii sunt relativ izolate de restul comunei. Nici turiştii, cu atât mai puţin presa ori politicienii, nu se înghesuie să viziteze această zonă, chiar dacă acolo se găseşte în prezent cel mai vechi lăcaş din comuna Roşia Montană, Biserica Ortodoxă din Corna ridicată la 1719, iar în viitor ar putea fi cel mai mare baraj din România cu biserica scufundată pe fundul lacului toxic. Situaţia cornenilor nu a fost menţionată măcar o dată în cadrul vizitei Comisiei Speciale, însoţită cu alai de goldişti şi televiziuni. I-au tratat ca pe ultimii oameni.

Totul pare să fie contra acestui loc ce adăposteşte lucrări dacice şi un mausoleu roman, gospodării cu flori la fereastră şi stupi de albine. Şi oameni care îţi cântă la frunză noi suntem români, noi suntem aici pe veci stăpâni. Dar puteţi observa un fir albastru pe harta prezentată. Este râul Corna, ce izvorăşte din tăul cu acelaşi nume, aflat la baza Pietrei Corbului.

Taul Corna din comuna Rosia Montana cu Piatra Corbului in fundal

Amintind aproape patetic de versurile poetului râul, ramul, mi-e prieten numai mie, iară ţie duşman este, acest râu cu afluenţii lui şi oamenii ce locuiesc pe lângă el e tot ce mai stă în calea valului de cianură. Din cauza firului de apă, doamna Rovana Plumb se dă de ceasul morţii şi declară că proiectul minier de la Roşia Montană trebuie declarat de interes public excepţional, iar domnul Attila Korodi spune că acesta poate bloca definitiv proiectul minier.

Poate că această rezistenţă eroică, inedită în acelaşi timp, va aduce puţină mângâiere Ultimilor Oameni, care stau pe loc îndârjit, asemenea unor catâri pe care i-ai lovit de prea multe ori ca să mai înţeleagă de vorbă bună românească. Dacă vecinii lor de comună, autorităţile locale, presa, politicienii şi majoritatea turiştilor nu vor să audă de ei, măcar râul, ramul le-au rămas prieten.

Remus Cenusa - satul Corna - Rosia Montana

La Roşia Montană, mai cu seamă în Corna, canadienii şi politicienii vor să mute râurile, să radă casele, să falimenteze meseriile tradiţionale, să scoată morţii din morminte şi să înece bisericile în cianură. Până la ultimul om, până la ultima casă, până la crucea din vârful turlei. Aşa arată un proiect pentru toată România, cum spuneau reclamele Gold Corporation? Chiar este o catastrofă că ieşim în stradă contra aşa ceva, cum ameninţă prim-ministrul Victor Ponta?

Ni se spune că aşa o cere interesul naţional! Aşa o cere interesul a 20 de milioane de români?! Este acesta şi interesul tău? Dar al lor, al Ultimilor Oameni?

Bisericile Ortodoxă şi Greco-Catolică pe Valea Cornei

Surse foto 1foto 2foto 3, foto 4, foto 5

(1) Satul Gura Cornei aparţine administrativ de oraşul Abrud.

(2) Situaţia clădirilor comunei Roşia Montană este monitorizată de Asociaţia Arhitectură. Restaurare. Arheologie. Până acum, au fost distruse circa 150 de case pe Valea Roşiei şi 100 pe Valea Cornei. Toate au aparţinut firmei canadiene.

Acest articol a fost publicat în Domenii - Natură şi mediu, Domenii - Opoziţia, Tipuri - Declaraţii şi opinii, Tipuri - Foto și etichetat , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

21 de răspunsuri la Ultimii Oameni

 1. Catalin Vasile zice:

  Nişte trădători despre care am toată încrederea că îşi vor primi plata pentru bicisnicia lor!Domnul să îi mustre!

 2. 20 de milioane de romani care cu acordul lor, sa umple buzunarele catorva tradatori ?sa faca interesele catorva care nu au nimic de a face cu persoanele din zona?da ce le pasa lor, ca doar ei sunt cei care trag adevaratele beneficii,praf in ochii lumi locurile de munca,dar la generatiile viitore ce le spunem?aha da pe cine intereseaza ,noi acum traim si trebuie sa fim nababi si dupa asta copii nostri( tradatori)nu au nimic de-a face cu asta, ei vor fi destul de avuti ca sa-i doara-n cot de restul lumii.

 3. viorelmihai zice:

  Reblogged this on Viorel Mihai and commented:
  La Roşia Montană, mai cu seamă în Corna, canadienii şi politicienii vor să mute râurile, să radă casele, să falimenteze meseriile tradiţionale, să scoată morţii din cimitire şi să înece bisericile în cianură. Până la ultimul om, până la ultima casă, până la crucea din vârful turlei. Aşa arată un proiect pentru toată România, cum spuneau reclamele Gold Corporation? Chiar este o catastrofă că ieşim în stradă contra aşa ceva, cum ameninţă prim-ministrul Victor Ponta?

 4. IRINA zice:

  Mie m-i se pare incredibil ceea ce se intampla! Nu-mi vine sa cred ca ai nostri guvernanti (de la primul si pana la ultimul) au fost de acord cu acest proiect ! Pt.ca de la inceputul proiectului s-au perindat destui prim ministrii si presedinti,si toti au fost de acord!!!! Si acum,stau si-mi pun o intrebare retorica! Suntem noi,poporul , atat de limitati sau ei?! Dar oare copiilor si nepotilor nostri ce le vom spune?! Sper totusi ca Domnul sa le lumineze mintile,macar in cel de-al 12-lea ceas!

 5. Iunonna zice:

  Reblogged this on Mica Juristă and commented:
  Superb !

 6. amoldav zice:

  Can someone translate this into English? Or at least put a buttetpoint presentation together using the images above. They are very moving and if seen by the entire world (which is mostly English-speaking) could drum up more global support for the cause.

 7. anonim zice:

  In toate sondajele de opinie, chiar si in cel de pe site-ul parlamentului, avem 95% – 97% impotriva exploatarii.

 8. anonim zice:

  ce deputat sa-ti mai „contactezi”, baiete? Chiar nu intelegi ce se intampla? 4 milioane de romani plecati din tara, sute de scoli si zeci de spitale inchise, industria la pamant, baronate de la un capat la altul al tarii, 85% din populatia tarii traieste in saracie, in curand se va distruge si ce a mai ramas. E simplu: ne ridicam sau vom pieri.

 9. iogabriel zice:

  Reblogged this on Esti crestin? and commented:
  Daca voi veti tacea … pietrele (pline de cianura) vor vorbi !

 10. Zamfir POP zice:

  Reblogged this on Zamfir Turdeanu' – un turdean (aproape) ca oricare and commented:
  Valea Cornei este un loc minunat. Sau … era …

 11. Dan zice:

  Poate ar merita luată în seamă şi stabilirea unei zile în care toţi bloggerii care mai cred încă în viitorul ţărişoarei ăsteia să posteze doar articole despre nenoricirea pe cale să se producă la Roşia Montană. Să vină un mesaj unit, puternic, inclusiv din zona noastră.

 12. Pingback: Râul Corna din Roşia Montană este protejat de Legea Apelor | Lupta pentru Roşia Montană

 13. Pingback: Palincă de Roşia Montană şi miere de Corna | Vizitaţi Roşia Montană!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s