O perspectivă silvică asupra Roşiei Montane

Am auzit afirmaţia că RMGC va defrişa 250 ha de pădure, dar va planta în loc şi în avans alte 1.000 de hectare. La care se adaugă şi enormitatea vehiculată de unii cum că vor fi plantati puieţi de talie mare, ceea ce este neuzual pentru suprafeţe aşa de mari, foarte costisitor şi de prea lungă durată. Unde plantează cele 1.000 ha, pe amplasamante de teren degradat sau pe păşunile şi fâneţele oamenilor? Presupunând că se va utiliza o schemă de împădurire cu 5.000 de puieţi la ha, una obişnuită pentru zona respectivă (deşi pe terenuri degradate se poate merge până la 10.000 de puieţi la hectar), de unde vor proveni cele 5.000.000 de puieţi necesari? Există pepiniere deja pregătite şi, dacă da, unde? Dacă defrişarea face parte din primele acţiuni necesare deschiderii exploatării, iar împădurirea precede această defrişare, când vor fi pregătiți aceşti puieţi ştiind că trebuie să aibă între 2 şi 5 ani – funcţie de specie – la momentul plantării pentru a putea fi utilizabili?

A face pădure pe 1.000 ha de teren degradat – presupunând că e vorba de păşuni, deşi nici acolo nu-i deloc simplu – e un efort colosal şi o cheltuială foarte mare. Pregăteşti pepiniere, le ari şi le ierbicidezi, le tratezi împotriva dăunătorilor, apoi semeni, replici şi aştepţi încă 3-4 ani până obţii puieţi gata de plantare. Chiar dacă apelează la Romsilva pentru puieţi, tot trebuie să se pregătească din timp, pentru că nimeni nu are milioane de puieţi produşi în plus, că poate i-or cumpăra cineva. Iar Romsilva, bieţii de ei, nu prea mai au pepiniere – mă uitam pe site-ul lor şi cred că au rămas nici jumătate din alea care ştiam că există. De pildă în judeţul Alba pare că nu e nici una… Citeşte mai departe

Peisaj din Roşia Montană

În definitiv, de ce trebuie să distrugem peisajul de mai sus pentru o promisiune iluzorie?

Sursa foto

Acest articol a fost publicat în Domenii - Gold Corporation, Domenii - Natură şi mediu, Tipuri - Declaraţii şi opinii, Tipuri - Foto și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s