Studiu oficial: Roşia Montană întruneşte criteriile UNESCO

Think Outside the Box a scos la lumină un studiu extrem de important comandat de Ministerul Culturii în anul 2010 şi ţinut secret. Deşi a fost realizat de experţi ai prestigioaselor universităţi Oxford şi Leicester, ministrul Daniel Barbu a negat chiar existenţa lui. Este „normal”, acest studiu confirmă că Roşia Montană îndeplineşte criteriile de includere pe Lista de Patrimoniu Mondial UNESCO şi aruncă în aer tezele Gold Corporation despre lipsa de importanţă a vestigiilor de la Roşia Montană. Iată un mic fragment:

Dat fiind potenţialul adiţional de a pune în lumină tranziţia de la perioada pre-romană, la cea post-romană, ele constituie o bază solidă pentru a considera minele de la Roşia Montană ca având o importanţă echivalentă cu a siturilor incluse în Patrimoniul Mondial. Confruntată cu setul de criterii pentru stabilirea valorii universale excepţionale (dintre care numai unul trebuie satisfăcut pentru ca un sit să fie eligibil pentru statutul de sit al Patrimoniului Mondial), regiunea Roşia Montană întruneşte fără îndoială următoarele patru criterii:

(ii) arată o relaţie importantă de schimb al valorilor umane, de-a lungul unei perioade îndelungate sau într-o zonă culturală a lumii, în ceea ce priveşte dezvoltarea arhitecturii sau tehnologiei, a artelor monumentale, planificării urbaniste sau a concepţiei peisagistice;

(iii) poartă o mărturile unică sau cel puţin excepţională a unei tradiţii culturale sau ale unei civilizaţii, care încă există sau a dispărut;

(iv) este un exemplu deosebit pentru un anume tip de ansamblu sau peisaj arhitectural sau tehnologic, care ilustrează o etapă importantă din istoria umanităţii;

(v) este un exemplu deosebit pentru o aşezare umană tradiţională, pentru folosirea pământului sau a mărilor, reprezentativ pentru una sau mai multe culturi, pentru interacţiunea umană cu mediul, mai ales când acesta a devenit vulnerabil sub impactul schimbărilor ireversibile.

Masivul Cârnic, în deosebi, conţine cele mai extinse complexuri miniere subterane din zona Roşia Montană, iar acestea trebuie conservate ca ansamblu, în totalitate.

Citeşte mai departe

Acest articol a fost publicat în Domenii - Patrimoniu şi istorie, Tipuri - Anchete şi dezvăluiri, Tipuri - Studii şi analize și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s