Jurnalismul vechi şi jurnalismul nou

Zilele acestea au loc evenimente grave în Pungeşti şi Bucureşti. La fel cum poate vor avea loc şi în Roşia Montană dacă parlamentarii aprobă modificările neconstituţionale la Legea Minelor. Nu mai căutaţi relatarea incidentelor în presa tradiţională. Poate Digi24 mai scoate capul din turmă, restul fie dau aceeaşi ştire copiată unii de la alţii, fie nu dau nimic.

Protestele au scos la iveală faţa urâtă a multora dintre organizațiile media care fie au ignorat evenimentele, fie au elaborat teorii ale conspiraţiei menite să diminueze importanța activismului din stradă. Motivele sunt multe: banii plătiți de corporație, patronatul de presă amestecat în jocuri politice și în afaceri ilegale și altele. Însă, dincolo de acestea, se ițește și lipsa de profesionalism a multora dintre jurnaliștii români care, la un moment dat în cariera lor, au încetat să învețe, au ajuns autosuficienți, au devenit dependenți de surse aflate în complicitate cu patronul de presă sau cu politicieni și au început să scrie din cu totul alte motive decât interesul public. Oamenii aceștia ignoră nu doar protestele împotriva exploatării aurului, ei ignoră aproape tot ce se întâmplă în jurul lor atâta timp cât evenimentele nu fac parte din agenda celor de la care primesc bani.

Protestele au scos însă la suprafață și o minoritate faină care încearcă să facă jurnalism nou și corect. O minoritate care este citită mai mult pe rețele sociale și care încercă să folosească tehnici avansate pentru colectarea, analiza și reprezentarea informațiilor nu numai pentru a oferi publicului știri utile ci și pentru a-l face părtaș în producerea știrilor.

Citeşte mai departe

Acest articol a fost publicat în Domenii - Presă şi social media, Tipuri - Acţiuni şi proteste și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Jurnalismul vechi şi jurnalismul nou

 1. Remus zice:

  una dintre regulile fundamentale ale jurnalismului spune ca pentru o informare corecta si completa trebuie sa folosesti cel putin trei surse. Articol de mai sus ne indeamna sa folosim rețele sociale ca instrument unic de informare, singurul considerat just si corect.
  Totusi oare autorul chiar crede ca toti romanii au IQ-ul celor din piete, a caror cultura generala consta in faptul ca si-au citit toate news-feed-urile de pe pagina de Facebook?
  Ei bine domnule jurnalist te anunt ca mai exista si romani informati. Romani care au cautat sa se informeze inainte de a alege razboiul vostru cu violente si eco-anarhisti. Au citit si din surse oficiale, nu doar retele sociale si au aflat ca exploatarea gazelor de sist se face in Romania de peste 50 de ani si in multe perimetre peste tot in Romania. Ce nu e de inteles e de ce voi protestati doar in perimetrul concesionat de Chevron, sau de ce doar acum?
  Au mai aflat ca proiectul minier propus la Rosia Montana ar aduce beneficii zonei Muntilor Apuseni si nu distrugere asa cum propovaduiti voi pe retelele sociale. Ce propun eu e sa va dezlipiti de sfintele voastre retele sociale si sa mai puneti mana sa cititi si altceva si poate, dar numai poate atunci veti vedea ca ati fost doar niste marionete (nevinovate, poate neplatite in anumite cazuri) ale unor maestri papusari care si-au facut jocurile cu voi. Pacat de atata energie tinereasca ce ar putea intr-adevar fi canalizata spre multe alte lucruri pozitive. Noroc bun!

 2. anonim zice:

  Gnomi ca acest remus sunt o pata pe obrazul acestei tari, o dezonoare !

 3. anonim zice:

  sa te folosesti de saracia, de suferinta unor oameni pentru a minti si insela România, urat lucru, abject de dreptul!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s